Beskrivning
Förord
Olof Hasslöf är central gestalt i årsboken BOHUSLÄN 2007 som sätter fokus på hans forskargärning och på Bohusläns museums roll som bevarare av ett bohuslänskt kulturarv.
Initiativet till en bok om Olof Hasslöf kommer ursprungligen från några av våra flitiga gäster i museets arkiv: skepparen Anders Olsson och högstadieläraren Egon Haglund. Efter Egon Haglunds bortgång 2001 har Anders Olsson tillsammans med skepparen Leif Evertsson varit drivande krafter i arbetet med genomgången av Hasslöfs arkiv. Vid sina studier fann man ett antal färgdiabilder från början av 1940-talet som fångade intresset färgfilm var ju inte så vanligt då. Motiven är företrädesvis från Sotenäs och vidare söderut genom Bohuslän och visar livet vid kusten under krigsåren. Man har lagt ner ett stort arbete på att identifiera motiven och har genom sina kontakter i skärgården fått stor hjälp med identifiering av personer, båtar och miljöer på bilderna. Här har skeppare Gunnar Utbult, Öckerö gjort en särskild insats. Det är ett urval av dessa bilder som presenteras i kapitlet Olof Hasslöf bakom kameran.
Arkivmaterialet erhöll Bohusläns museum 1993 av Olof Hasslöf personligen och efter hans bortgång 1994 skänktes också en del av dottern Karna Hasslöf-Svensson. Museet är mycket stolt över gåvan och har under flera år arbetat med att ordna upp och tillgängliggöra det. Människorna bakom detta är Marlene Lundberg och Eva Göransson som handlagt arkiveringen, Gunhild Törnqvist som ordnat upp boksamlingen och Lennart Odinger, Jan Hübinette, Sigfrid Carlsson och Jan Axelsson som har skannat och registrerat fotomaterialet. Detta inre arbete med bibliotek, arkiv och samlingar pågår ständigt vid museet och är förutsättning för den utåtriktade verksamheten.
Eva Göransson är årsbokens huvudförfattare. Ett brev från Karna Hasslöf-Svensson publiceras också som ger dotterns hågkomster av pappan och forskaren "Olle". Årsboken avslutas som vanligt med verksamhetsberättelser från Bohusläns museum och Bohusläns hembygdsförbund.
Läs mer