Search

Kalkylering i restaurang | 1:a upplagan

av Björn Grunewald och Mattias Dernelid

Ej i lager

Fakta

Förlag Liber AB
Språk Svenska
Bandtyp Häftad
Utgiven 2011-11-10
Upplaga 1
Antal sidor 128
ISBN 9789147103331
Kategori(er) Ekonomi & management
Lägg i varukorgen

Används bl a i följande kurser

Beskrivning

För alla som tänker sig en framtid inom restaurangbranschen.
Varför behöver man behärska grundläggande kalkylering i restaurang? Vad ingår i en kalkyl? Kalkylering i restaurang ger dig svaren på dessa frågeställningar.

Läs mer
Utmärkande drag
- Behandlar grunderna i kalkylering
- Kalkylexempel som byggs på och ökar i komplexitet
- Behandlar grunderna i företagsekonomi
En restaurang köper in och säljer dagligen mängder av varor. För krögaren som driver restaurangen, kan det vara svårt att räkna ut hur mycket det han eller hon säljer kostar att köpa in.
Det är lätt att få fram uppgifter om kilopriset på till exempel kött och potatis, men betydligt krångligare att räkna ut vad en portion köttbullar med potatispuré, sås och rårörda lingon kostar per portion. Dessutom kan priset på ingredienserna förändras från dag till dag.
Om en krögare bara gissar vad något kostar att köpa in är det svårt att veta vad gästerna ska betala, och risken är stor att krögaren i slutändan själv får betala för ett felaktigt pris. Oavsett vilken typ av verksamhet en krögare driver finns det klara fördelar att använda fakta som grund för besluten.
Ur innehållsförteckningen:
Inledning
Vad är kalkylering?
Från leverantör till restaurang
Hur stor är en maträtt?
Kalkyler
Kalkylering med få ingredienser
Kalkylering med många ingredienser
Bruttomängd och nettovikt stor att krögaren i slutändan själv får betala för ett felaktigt pris.
Svinn
Räkna med svinn
Kalkylera recept med svinn
Minska svinnet
Vad ingår i en kalkyl?
Personalkostnad
Eventkalkylering
Efterkalkylering
Tallriksservering eller buffé
Produkter, tjänster och upplevelser
Vad säljer en restaurang?
Vad tar restaurangen betalt för?
De fem aspekterna
Ekonomi
Vart tar pengarna vägen?
Moms
Inventering
Resultaträkning
Revenue management
Prissänkning eller prishöjning?
Kalla och varma perioder
Till sist: Varför kalkylera?
Mått, vikt och enheter

Om författarna
Mattias Dernelid är produktchef på Smakriket och har tidigare arbetat som restaurangchef och köksmästare.
Björn Grunewald är utbildare på ICA och har tidigare arbetat som hotelier, kock och servitör

Läs mer

Passa på att köpa kontorsmaterial

,

Hittills har vi återanvänt

 2 

 3 

 3 

 4 

 3 

 7 

 8 

böcker.

Trustpilot

Sveriges grönaste och skönaste bokhandel med den billigaste kurslitteraturen.

Detta är vår ambition och vi tummar inte på något för att nå dit. Vi finns till för att hjälpa studenter att spara och tjäna pengar på sin kurslitteratur samtidigt som vi tillsammans gör miljön en tjänst. Företaget startade våren 2005 av två studenter och har sedan dess strävat mot att ständigt göra det enklare att köpa och sälja begagnad kurslitteratur för så många som möjligt.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Prenumerera för att ta del av våra bästa studenttips, erbjudanden och kampanjer.

Läs mer om hur vi hanterar persondata i vårt avsnitt om personuppgiftbehandling.

Passa på att köpa kontorsmaterial

Visa allt kontorsmaterial 👉
Söker...
Stäng