Beskrivning
Yiyun Li beskriver ett Kina efter Mao, efter Himmelska fridens torg. Ett land präglat av sin historia och sin enorma storlek där varje människa måste hitta nya sätt att hantera gamla traditioner. Be för mig i tusen år beskriver ett folk i förändring - skildrat genom några individers öden.
En skolfröken får ett märkligt erbjudande om äktenskap från en man som svek henne för många år sedan. En far försöker hjälpa sin dotter efter hennes skilsmässa, som i hans ögon bryter mot allt som han försökt lära henne. Två äldre män som spekulerar i aktier bär på varsin hemlighet: den ene är otrogen och den andre har gömt undan en cp-skadad dotter. En ung homosexuell man återvänder till Kina för att träffa sin mamma som numera lämnat revolutionen för religionen.
I Be för mig i tusen år får vi möta de som bor kvar i Kina och de som av olika anledningar befinner sig i exil av något slag. Det är Kina av idag: några sjunger ännu sånger som hedrar partiet, andra satsar allt de har på börsen medan vissa har emigrerat till väst där synen på äktenskap, homosexualitet och aborter är annorlunda. Alla är de på ett eller annat sätt vilse och letar efter tillstymmelsen till en förklaring.
Yiun Li ses allmänt som en av de mest intressanta unga författarna som rör sig i gränslandet mellan öst och väst. Med Be för mig i tusen år har hon skrivit en bok präglad av olika världar med individen i centrum, med en närvarande blick och med en fast övertygelse om att det sällan bara finns ett svar på en svår fråga.
"Jag har alltid sagt att det finns två Kina. Det första är ett land fullt av folk, som min familj och många andra, som försöker leva riktiga och meningsfulla liv trots de politiska, ekonomiska och kulturella problem de ställs inför. Det andra är ett land som helt styrs av ett parti som bygger rikedomar utifrån korruption och orättvisor. Jag älskar det första Kina men älskar inte det andra. Så när jag tänker på Kina idag har jag alltid blandade känslor."
Yiyun Li
Läs mer