Beskrivning
I boken ges en bred översikt över statsskicket och politiken. Med utgångspunkt i stats- och samhällsvetenskaplig forskning beskrivs och analyseras staten, EU, kommuner och landsting.
Läs mer
Det politiska systemet gör det möjligt att fatta gemensamma beslut och skrida till gemensam handling i samhället. Till skillnad från andra system för gemensamt handlande verkar politiken genom att använda makt. För att kunna fånga maktutövningen i ett politiskt system krävs analytiska instrument i form av samhällsvetenskaplig teori. I boken behandlas särskilt det politiska systemets inbyggda kontrollmekanismer och den politiska processen. Formandet av den offentliga politiken illustreras med några centrala politikområden i den moderna svenska politiken. Här beskrivs och analyseras både det formella normativa ramverket och "hur det verkligen går till". För att begripa dagens svenska politik behöver vi kunna göra jämförelser i både tid och rum, och därför anläggs ett historiskt perspektiv och görs utblickar på andra länder.
Om författarna
Henry Bäck är professor i offentlig administration vid Förvaltningshögskolan, Göteborgs universitet. Torbjörn Larsson är docent i statsvetenskap vid Stockholms universitet.
Recensioner
"Den svenska politiken fyller ett stort tomrum när det gäller introducerande kursböcker i vårt ämne. Den beskriver inte bara de övergripande konstitutionella ramarna utan problematiserar på ett relevant sätt implikationerna av viktiga utvecklingstendenser. I stort sett allt som en statsvetarstudent behöver lära sig om svensk politik finns i boken - hur politiska beslutsprocesser ser ut, hur förvaltningen arbetar, hur EU-medlemskapet påverkat oss, och vad utvecklingen inom kommunerna betyder för vårt styrelseskick etc. Den svenska politiken är en viktig bok!"
Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet
"Vi är många som länge väntat på en bok som på ett sammanhållet sätt beskriver och problematiserar den svenska offentliga politiken. Nu har den boken kommit. Den är skriven av två mycket kunniga och insiktsfulla statsvetare med gedigen bakgrund som forskare och läroboksförfattare. Förutom de innehållsrika kapitlen om de olika delarna i det politiska systemet, har boken ett intressant slutkapitel som på ett tänkvärt sätt diskuterar partiväsendets faktiska roll i den offentliga politiken. Det är ett kapitel som borde läsas av betydligt fler än lärare och studenter vid våra högskolor och universitet."
Stig Montin, docent i statsvetenskap vid Örebro universitet
Läs mer