Beskrivning
Ett gott politiskt beslutsfattande förutsätter offentlig debatt och samtal mellan medborgare. Det är en föreställning som är djupt rotad i den demokratiska idévärlden. Under senare år har denna idé varit föremål för en synnerligen livaktig diskussion bland teoretiskt orienterade forskare.
Läs mer
Benämningen har växlat, vissa talar om deliberativ demokrati, andra om diskursdemokrati, men ett genomgående tema har varit att samtalet är bärare av de kvaliteter som gör att vi kan hoppas på en fördjupad demokrati. Det är dessa förhoppningar rörande samtalsdemokratin som är ämnet för denna bok.
Åtminstone tre olika föreställningar om samtalsdemokratins företräden kan utläsas ur den teoretiska diskussionen: samtal och debatt bidrar till enighet i politiska frågor, debatten främjar det allmänna bästa, och debatten bidrar till klarhet och kunskap om skiljelinjer och motsättningar, det vill säga vad som står på spel i politiska frågor. Bidragen i denna antologi belyser dessa föreställningar ur olika synvinklar. Den grundläggande frågan är enkel: Hur fungerar det i praktiken? Vad har empirisk forskning att säga om bärkraften i idén om samtalsdemokrati?
I bokens första del står samtal mellan medborgare i förgrunden, sedan vänder vi blicken mot samtal mellan eliter, för att i bokens tredje del fokusera samtal mellan medborgare och eliter.
Om författarna
Bokens redaktörer är Jörgen Hermansson, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet, Christer Karlsson forskarassistent på Statsvetenskapliga institutionen vid Uppsala universitet och Henry Montgomery professor i kognitiv psykologi vid Stockholms universitet.
Läs mer