Beskrivning
Senaste forskningen i beprövad förpackning
Ny läroplan, nya kunskapskrav och betyg i årskurs 6. Allt följs upp i Sveriges största och mest kompletta matematikserie för grundskolan med en genomtänkt pedagogik och en röd tråd från F-9.
Matematikboken Alfa, Beta, Gamma
Nu uppdateras Matematikboken till nya läroplanen Lgr 11 och byter namn till Matematikboken Alfa i år 4, Beta i år 5 och Gamma i år 6.
Läs mer
Pedagogiska tankar
Eleverna behöver resonera och diskutera matematik. Med uppgifter som leder till faktakunskaper, förståelse för metoder och begrepp samt analys av matematiska företeelser utvecklas elevernas förmågor i matematik.
Matematikboken vilar på stabil vetenskaplig grund. Den har granskats av forskare i matematikdidaktik och lär endast ut beräkningsstrategier som pekats ut som mest framgångsrika i TIMSS-analysen.
Med Matematikboken vill vi erbjuda en väl beprövad pedagogik som fungerar där ledorden är att eleverna ska utveckla sin matematiska förmåga utifrån fakta, förståelse och analys. En bok som ska ta tillvara på elevernas nyfikenhet och kreativitet!
Komponenter
Matematikboken är Sveriges största och mest kompletta matematikserie. Den består av:
GRUNDBOK ALFA, BETA, GAMMA. Grundboken är en årskursbok som täcker både höst- och vårterminen. Grundboken är indelad i sex kapitel och tre svårighetsnivåer. Gamma Grundbok (för åk 6) har fyra svårighetsnivåer och facit längst bak i boken. Sista kapitlet (kapitel 6) repeterar momenten i Alfa, Beta, Gamma – med sikte på framtiden. Läs mer om grundboken under rubriken Upplägg här nedanför.
A-BOKEN/B-BOKEN. A- och B-boken är bantade versioner på grundböckerna där eleverna skriver direkt i böckerna.
BASHÄFTE. Bashäftet följer arbetsgången i grundboken och ger eleverna en möjlighet att repetera de moment som de har missat innan de börjar räkna ett-nivån i grundboken.
UTMANINGEN. Innehållet i Utmaningen följer grundbok men är en breddning och fördjupning av grundbokens innehåll. Vilka sidor som är lämpliga att arbeta med är tydligt angivna i grundboken.
LÄRARHANDLEDNING. Lärarhandledningen innehåller metodiska anvisningar och konkreta lektionsförslag. Här finns också rikligt med kopieringsunderlag och facit till diagnoser och prov. Till lärarhandledningen ingår det även en cd-skiva med alla kopieringsunderlag så att du kan skriva ut dem. Diagnoser, tester och prov finns som redigerbara word-filer.
MATTEMASKINEN. Mattemaskinen ger dina elever möjligheten att öva med hjälp av vårt interaktiva verktyg, Libers Mattemaskin. Du hittar det på www.liber.se/mattemaskin.
FACIT. Facit till Alfa och Beta grundböcker finns att köpa. I Gamma grundbok ligger facit längst bak i grundboken. Facit till grundböckerna går också att använda till respektive A- och B-böcker. Facit till alla tre Bashäfte finns att ladda ner gratis. Facit till Utmaningen finns i häftet.
Upplägg
Grundboken har sex kapitel och tre svårighetsnivåer (i Gamma fyra nivåer):
Varje kapitel inleds med en kort målbeskrivning för eleverna.
Alla avsnitt i kapitlen innehåller tydliga exempel och förklaringar till det som ska läras in samt uppgifter på tre nivåer: ett-nivån (enklast), två-nivån (för de flesta eleverna) och tre-nivån (svårast). Samtliga nivåer utvecklar elevernas faktagrund, förståelse för matematiken samt analysförmåga.
I slutet av varje nivå finns en paruppgift för reflektion och diskussion.
I varje kapitel finns även aktiviteter av laborativ karaktär. Dessa är avsedda att väcka elevernas nyfikenhet och att konkretisera innehållet i det avsnitt där aktiviteten finns.
Kapitlet avslutas med en diagnos och, för dem som behöver det, Träna mera-uppgifter. Du ser direkt vilket delmoment eleven behöver öva på. Eleverna som klarat diagnosen arbetar med fördjupning.
I alla kapitel finns också avsnitten "Tänk och räkna", "Kan du begreppen?" och "Kan du förklara?"
Innehåll
Se smakprov!
Matematikboken F-9
Matematikboken är sedan länge en populär serie i matematik med en röd tråd från förskoleklass till skolår 9.
Tidigare upplaga finns att köpa så länge lagret räcker.
Om författarna
Lennart Undvall har varit högstadielärare i matematik och fysik i ca 40 år. Han har arbetat med lärarutbildning och lärarfortbildning samt mottagit Ingvar Lindqvist-pris för sitt arbete med naturvetenskaplig profil vid S:t Ilians skola, Västerås. Under hela sin tid som lärare har Lennart varit verksam som läromedelsförfattare.
Christina Melin har varit mellanstadielärare i ungefär 30 år och arbetar för närvarande i Uppsala.
Jenny Ollén har varit 1-7-lärare (ma/no) i ungefär 10 år och arbetar för närvarande i Eskilstuna
Läs mer