Beskrivning
Med Kemibokens upplägg med experiment, vardagsanknytningar och ett lättillgängligt språk får alla elever en god grund i kemi. I serien ingår två böcker: Kurs 1-boken har fokus på den oorganiska kemin, särskilt stökiometrin, medan kurs 2-boken är inriktad på organisk kemi och biokemi. Uppgifterna är många och varierade i båda böckerna, och tränar alla förmågor. Till uppgifterna finns ett utförligt facit. Längst bak i böckerna finns ett urval av laborationer.
Kemiboken 1 finns även i en digital version med interaktiva övningar. Motsvarande till Kemiboken 2 utkommer under HT 2020.
Läs mer
Pedagogiska tankar
Böckerna har experimentet i centrum, många vardagsanknytningar och ett SVA-anpassat språk vilket ger alla elever goda förutsättningar att tillägna sig kemi.
Komponenter
I serien ingår faktaböcker till kemi kurs 1 och 2, både som pappersböcker och digitala versioner – Kemi 1 Digital har samma innehåll som de tryckta böckerna men övningarna är interaktiva. Läraren kan också följa elevernas resultat. Kemi 2 Digital utkommer under hösten 2020. Det finns även en lärarhandledning till varje kursbok (som kan användas till alla kemiserier på marknaden), formativ bedömning i praktiken till kurs 1 (författare Olof Procopé) samt ett digitalt övningsmaterial till elever, för att träna på begrepp och basfakta.
Upplägg
Kapitlen inleds med kunskapskraven och de centrala begreppen, som sedan förklaras inne i kapitlet. Eleverna lotsas genom kemin med hjälp av lösta exempel, och testar sedan sig själva med de många uppgifterna, som är förmåge-taggade, och som syftar till att väcka intresse och få eleverna att fundera.
Innehåll
I Kemiboken 1 ligger fokus på den oorganiska kemin. Stökiometrin och formelskrivning förklaras ingående med många lösta exempel och ett matrissystem som stöd. Ett kapitel om grundläggande organisk kemi finns med, med tanke på dem som bara läser kurs 1. Kemisk analys och analysmetoder ingår som del i olika kapitel.
I Kemiboken 2 ingår rektionshastigheter, kemisk jämvikt, organisk kemi, analytisk kemi samt biokemi med tyngdpunkten på processer i människokroppen. I upplaga 6 har kapitlen om organisk kemi fokus på en tydlig systematik kring olika organiska ämnesklassers egenskaper, strukturer och funktionalitet. Kapitlet om organiska reaktionsmekanismer är förstärkt med nya exempel och uppgifter som ger förklaringsmodeller till hur organiska reaktioner sker. I kapitlet om analytisk kemi ingår beskrivningar av provberedning, och hantering av data och felkällor vid kemisk analys. Olika spektroskopiska analysmetoder beskrivs med exempel på hur man tolkar analysspektrum från MS, IR och NMR.
I slutet av böckerna finns ett urval av laborationer.
Om författarna
Författarna till Kemiboken är erfarna kemilärare från Stockholmsområdet.
Läs mer