Beskrivning
Libers Privatjuridik är en kombinerad fakta- och uppgiftsbok och består av sammanlagt 16 kapitel. Varje kapitel avslutas med en fyllig sammanfattning och i anslutning till denna kommer uppgifterna. Dessa är markerade både efter förmåga ("Beskriva och redogöra", "Tillämpa och genomföra" samt "Nyansera och reflektera") och efter uppgiftens bedömda svårighetsgrad.
Läs mer
Pedagogiska tankar
Libers Privatjuridik är en del av Libers nya juridikserie, där vi på ett konkret, tydligt och intresseväckande sätt – och utan att tumma på det juridiska språket – förklarar ämnet med avstamp i ämnesplanens innehåll. Läromedlet innehåller en mängd uppgifter av olika karaktär, vilket är läromedlets styrka. Utöver det så använder vi oss av aktuella rättsfall, artiklar och exempel, allt för att skapa ett läromedel som känns modernt och tilltalande för både eleven och läraren.
Fokus ligger på det juridiska språket, som eleven måste behärska om den vill studera ämnet på universitet och högskolor, samt till viss del även juridisk metod och användandet av denna.
Libers Privatjuridik innehåller följande komponenter:
- Libers Privatjuridik Fakta och uppgifter
- Libers Privatjuridik Kommentarer och lösningar
- Libers Privatjuridik Lärarhandledning
- Digitalt Övningsmaterial
Upplägg
Libers Privatjuridik består av 16 kapitel. I slutet av varje kapitel återfinns en fyllig sammanfattning, och därefter tar uppgifterna vid. Dessa är markerade efter förmåga och bedömd svårighetsgrad, och är dessutom indelade i följande kategorier:
- Kan du detta? (vilket är en övningskategori där kapitelinnehållet repeteras, och som även återfinns i läromedlets digitala övningsmaterial)
- Tänk till
- Redogör och förklara
- Lös problem
- Reflektera
- Fördjupa dig (som allt som oftast innehåller en omfattande gruppuppgift)
Varje uppgiftskategori består av ett antal olika uppgifter på E-, C-, eller A-nivå och inom varje kategori dominerar en viss typ av uppgifter. Exempelvis består "Lös problem" framförallt av uppgifter av typen "Tillämpa och genomföra" och "Tänk till" består av uppgiftstypen "Nyansera och reflektera".
I Libers Privatjuridik Kommentarer och lösningar återfinns lösningar, lösningsförslag och i vissa fall kompletterande kommentarer till samtliga uppgifter i Libers Privatjuridik Fakta och uppgifter.
I Libers Privatjuridik Lärarhandledning (nedladdningsbar) återfinns dels kommentarer till samtliga kapitel, men även konkreta didaktiska tips, presentationsmaterial samt examinationsuppgifter med tillhörande facit till samtliga kapitel i Libers Privatjuridik Fakta och uppgifter.
Slutligen innehåller Libers Privatjuridik ett digitalt övningsmaterial, där eleven exempelvis kan repetera kapitelinnehållet samt träna och utveckla den grundläggande begreppsförståelse.
Libers Privatjuridik innehåller 16 kapitel
Kapitel 1: Rättssystemet
Kapitel 2: Internationella samarbeten
Kapitel 3: Att leva ihop
Kapitel 4: Föräldrar och barn
Kapitel 5: När livet tar slut
Kapitel 6: Brottsbalken och specialstrafflagarna
Kapitel 7: Processrätten
Kapitel 8: Skadestånd
Kapitel 9: Avtal
Kapitel 10: Konsumenträtt
Kapitel 11: Boende (Hyresrätt)
Kapitel 12: Boende (Fastighet och bostadsrätt)
Kapitel 13: Lån och säkerhet
Kapitel 14: Försäkringar
Kapitel 15: Anställningen
Kapitel 16: Arbetsmiljö
Om författarna
Anders Pihlsgård är en mycket erfaren författare som har skrivit en mängd titlar för Liber, senast Libers Rätten och samhället. Anders har även skrivit bland annat M3000 Marknadsföring, Access Företagsekonomi 1 och 2 samt H2000-serien. Anders är utbildad gymnasielärare och verkar även som konsult inom både privat och offentlig verksamhet.
Katarina Stjernfelt är jurist och har arbetat både i privat och offentlig tjänst, varav tio år som adjunkt i juridik på Linnéuniversitetet. Katarina har tidigare skrivit Libers Rätten och samhället för Liber och är verksam som gymnasielärare i juridik i Kalmar. Katarina driver dessutom ett företag inom området familjerätt.
Birgitta Davidsson är utbildad gymnasielärare och har en gedigen erfarenhet efter att i många år undervisat i juridik på flera gymnasieskolor.
Läs mer