Beskrivning
Wilhelm Kåge var målaren och grafikern känd för sin affischkonst som 1917 anställdes vid Gustavsbergs porslinsfabrik och blev dess konstnärlige ledare i över trettio år. Hans verk betraktas som en mycket viktig del av svensk kultur- och konsthistoria.
Med sin mångsidiga produktion av servisporslin och konstgods gjorde Wilhelm Kåge (18891960) en pionjärinsats inom modern svensk keramik. Han skapade mängder av serviser; till hans mest kända hör den s.k. Arbetarservisen och folkhemsklassikern De mjuka formernas servis, med dekoren Grå ränder.
Under 20-talet skapade Kåge det välkända Argentagodset vaser, skålar, fat och urnor i grön glasyr, dekorerade i silver med mönster som dansande kvinnor, drakar och blommor. Försäljningsmässigt hade Argentagodset sin storhetstid under 40- och 50-talen, då en Argentavas var den självklara presenten till bröllopspar och jubilarer.
På 40-talet kom hans målade fajanser med färgstarka mönster. Wilhelm Kåge var den som anställde Stig Lindberg på Gustavsberg och tillsammans med mästerdrejaren Berndt Friberg utvecklade dessa tre fajansmålandets konst.
Många konsthistoriker anser dock att det är Kåges s.k. Farstagods som bildar kulmen på hans konstnärskap inom keramiken. Föremålen återfinns nu på museer och har blivit samlarobjekt.
Kåge spelade också en stor roll genom att föra fram nya formgivare. Han har även blivit uppmärksammad internationellt.
Boken är rikt illustrerad med prov på Kåges vidsträckta produktion keramik, porslin, teckningar, affischer m.m. samt historiska fotografier och bilder ur privata arkiv, tillhandahållna av Kåges dotter. Den skildrar samtidigt den svenska formgivningens historia under förra seklet. Detta är den första större boken om Kåge på över femtio år. Keramikern som Nationalencyklopedin beskriver som Sveriges främsta under 1900-talet!
Läs mer