Beskrivning
Redan en nyfödd bebis har koll på vad som är viktigt här i livet – nämligen mat … När barnet läggs på sin mammas mage börjar det på eget initiativ kravla sig upp mot bröstet. Den långa matresan har börjat.
Under bebisens första år händer mycket, inte bara rent utvecklingsmässigt, utan även när det gäller maten. Barnet går från att ammas eller flaskmatas till att via smakportioner och puréer lära sig äta samma mat som resten av familjen.
Det är en spännande resa för både barnet och föräldrarna. Vi Föräldrars Matlust bjuder på de bästa knepen för att övergången från amningen eller flaska till smakportioner ska gå så smidigt som möjligt.
När sedan smakportionerna ska utökas med kött och fisk, och innehålla lite bitar, för att så småningom bli riktiga måltider, kommer nya frågor och funderingar: Kan mitt barn verkligen överleva på det lilla hon äter? Och hon sätter väl inte bitarna i halsen?
Särskilt besvärligt kan det vara om man har en liten matvägrare hemma, som kanske bara vill äta pannkakor. Hur ensidig får kosten vara? Det är lätt att känna sig som en dålig förälder – helt i onödan – det är inte alls ovanligt att barn i perioder snöar in på ett visst livsmedel. Författarnas inställning är att man gott kan släppa sin matångest, om man har en sådan.
Matlust tar också upp hur man kan tänka kring olika hälsolarm, som att socker, enligt somliga, är rena giftet eller att rött kött och grillkorv sägs kunna ge cancer. (Tänk på alla vuxna som nästan är uppfödda på grillkorv… )
I boken finns också kapitel om hur barnets smak utvecklas, om att laga egen barnmat, runda barn, allergier med mera.
Dessutom serverar Matlust ett trettiotal enkla och goda recept på allt från puréer till familjemiddagar samt allergivänlig mat.
Boken är faktagranskad av experter och innehåller den senaste forskningen kring barn och mat.
Läs mer