Beskrivning
Hanna Östergren och Axel Sjöberg samtalar och spelar musik om saker en kan tänka på, som kanske är svåra att förstå, eller bara lite spännande, eller lite läskigt, eller härligt?
Några av de ämnen som avhandlas är till exempel var färg kommer ifrån och om färgerna tillhör någon? Och ord. Ord är konstiga. De finns i luften en liten stund men kan kännas jättelänge i kroppen efteråt. Både snälla och dumma ord.
Andra saker en kan tänka på är ju var tankar kommer ifrån? Hur kan en veta vad en ska tänka på? En annan sak är det här med att va kär i någon. Eller flera? Ska en göra som havet, och våga, våga berätta att en känner sig lite kär i någon? Sen finns det såklart massa andra saker att tänka på också. Tid – hur kan den kännas snabb och långsam fast den bara går i samma fart hela tiden? Mörkräddhet och självräddhet går också att tänka på.
Skivan Tänketankar släpps i mars tillsammans med en bilderbok som är illustrerad av Pia Olmås. Tänketankar tar avstamp i, och förvaltar, det rika arvet av svensk barnmusik som Jojje Wadenius, James & Karin, Trazan & Banarna var med och formade. Det är varmt, svängigt och lite finurligt – med en modern touch. Produktionen riktar sig till låg- och mellanstadie.
Hanna och Axel är musiker med lång erfarenhet som verkat i många olika sammanhang. Hanna har spelat psychrock med bandet Hills runt om i världen och nu spelar hon trummor i Träd, Gräs och Stenar och ska dessutom släppa en soloskiva. Axel har bland annat spelat trummor i grammisbelönade rockbandet Graveyard och turnerat runt i världen med dom i tio år. Ibland skriver han låtar åt andra och fortsätter att spela trummor i alla möjliga olika konstellationer.
Tillsammans har Hanna och Axel tidigare också gjort en serie radioprogram åt UR. Musikens Atomer heter den (finns på UR play) och handlar om hur allt i musik är uppbyggt av små delar som tillsammans blir större saker. I programmet spelar de upp klassiska låtar, berättar om den sociala kontext de skapades i och gör sedan en ny version av den aktuella låten, för att visa att en kan sätta ihop de olika byggstenarna i musik på olika sätt.
Läs mer