Beskrivning
Vad är egentligen roligt? Storis, Lillis och deras nya vän Amala-Balara tycker det är roligt att gå till parken, att städa och att hänga i gardiner. När den ilskna Hund får vara med på deras roligheter blir Hund snäll och glad.
Hemma hos Amala-Balara är det jätteroligt att leka med lillebror. Men när mamma längtar till sitt hemland är ingenting roligt längre. Vilken tur att mamman alltid blir glad igen när hon ser Amala-Balara. Det är den bästa roligheten som finns!
Storis, Lillis och roligheterna är en fartfylld berättelse om vänskap, familjeband och allas längtan efter glädje i vardagen. Den visar hur rik tillvaron blir när vi kan acceptera och värdesätta varandras särarter. Välkända svenska barnboksförfattaren och dramatikern Susanne Marko har skrivit en finstämd berättelse, i tätt samspel med amerikansk-franska konstnären Loren Batts mångbottnade, färgsprakande bilder. Denna originella bilderbok är en fristående fortsättning på Storis, Lillis och roligheterna (2020). Boken passar för barn i åldrarna 3-6 år, men talar till alla människor, stora som små.
Susanne Marko har en betydande konstnärlig bana som barnboksförfattare, dramatiker, dramaturg, regissör, översättare samt teaterkritiker med speciell inriktning på barnkultur. Hon är verksam sedan 1979 med uppsättningar på bland annat Stockholms stadsteater, Kungliga Operan och Judiska Teatern och är knuten till Västanå Teater som dramatiker och dramaturg. Den blinda drottningen (1994) med manus och regi av Leif Stinnerbom och Susanne Marko, har varit en av teaterns mest uppmärksammade uppsättningar, och tilldelades regeringens barn-och ungdomsteaterpris.
Till sina barnböcker samarbetar Susanne Marko med högt profilerade konstnärer. Hon menar att en bilderbok ska vara som en iscensatt föreställning för läsaren. Nappen, hennes debutbok, illustrerades av Gittan Jönsson. Rappatack fick bilder av Ulrica Hydman-Vallien, och den poetiska Felicia och fåglarna, baserad på en sann historia från Axel Munthes Capri, illustrerades av scenografen Christina Ramberg Nordenskiöld.
Loren Batt, bosatt och verksam utanför Paris, bjuder in den lilla läsaren till en lustfyllt välbekant upplevelse av att leka med kramdjur, genom att låta figurerna i berättelsen gestaltas av sydda, tredimensionella dockor. Dessa integrerar hon i mångdimensionellt komponerade bildscener, stimulerande för vår förmåga att simultant avläsa olika lager av information, handling och fantasi.
Loren Batt har sedan 1980 visat sina verk i en mångfald av internationella solo- och grupputställningar, främst i Paris och New York, men även i Spanien och Latinamerika. Sedan 2004 har hon medverkat i flera bokprojekt och utnämndes 2020 till American Illustrator för sina digitala bildkompositioner. Webbplats: www.lorenbatt.com
Läs mer