Beskrivning
Nils Länger återvänder till Gotland efter en förlisning. Fler prövningar väntar, väl hemma finner han att gården är i sorg efter modern som just dött. Livet går vidare med arbete i jordbruk och fiske. Gården är i sorg efter modern som just dött. Provinsen är som i alla tider strategiskt viktig och danskarna kämpar för att återta ön från den svenska stormakten medan krafter på kontinenten positionerar sig för att säkra makten över handelsvägarna till Baltikum. Kalkbranschen växer och familjens lilla andel i Lörjebruket ger extrainkomster. Band knyts med granngårdar genom giftermål. Nya hot växer vid horisonten vid ingången till 1700-talet då omvärldens makter gör gemensam sak för att förändra maktbalansen i norra Europa.
Domböcker, Visby stifts herdaminne, bouppteckningar och annan dokumentation innehåller ett rikt och mustigt material som ger en unik möjlighet att gestalta livet för familjerna på Längers och granngårdarna Sudergårde och Sajgs i Hellvi socken. Genom studier av den gotländska kalkindustrins tidiga historia har deras förbindelser med, och beroenden av, de stora aktörerna i kalkbranschen kunnat skildras. Villkoren för verksamheten och händelser av betydelse för aktörerna vävs in i berättelsen.
En kalkpatronson i Hellvi utbildar sig till lantmätare och arbetet att kartera hemsocknen, tillsammans med bönder som hantlangare, gestaltas i ett av bokens kapitel.
Lars G Norén är född 1957. Han är lantmätare och har ett stort intresse för Gotlands tidigmoderna historia. Hans morfars far föddes i Hellvi socken 1864 med anor på samma gård sedan 1601.
Krig och fred i kalkland är den fristående fortsättningen på Det bleka guldet som publicerades 2020. Det bleka guldet utspelas under det händelserika halvsekel då Gotland inlemmades i den svenska stormakten. Boken nominerades av Gotlands hembygdsförbund till titeln Årets hembygdsbok 2020.
Läs mer