Beskrivning
Jan Wallander är nationalekonomen och forskaren som blev bankdirektör och räddade den krisdrabbade Handelsbanken genom en kulturrevolution som bildat skola. I styrelserna för några av Sveriges viktigaste företag och som ordförande i flera viktiga utredningar har han påverkat utvecklingen mer än de flesta tunga ledare i näringslivet. Som opinionsbildare har han drivit sina uppfattningar med kraft och konsekvens.
Forskaren som bankdirektör är en fristående fortsättning på den tidigare utgivna memoarboken Livet som det blev (1997). Jan Wallander tar oss med bakom de stängda mahognydörrarna till näringslivets styrelserum. Han låter oss följa maktstrider och tålmodigt förändringsarbete bakom en utveckling som skapat framgångsrika företag och förändrat arbetsvillkoren för 100000-tals anställda. Hur blev Handelsbanken Sveriges lönsammaste bank? Hur agerade Marcus Wallenberg som ordförande i Ericsson? Hur gick det till när riksbankschefen läxade upp bankdirektörerna? Varför bildades den kreditpolitiska utredningen och varför kollapsade bankkriskommittén? Vad är sanningen bakom den uppmärksammade konflikten med Abbe Bonnier?
Jan Wallander berättar medryckande om centrala skeenden i svenskt näringsliv utan att väja för motsättningar, konflikter och misslyckanden. Han skildrar makten och dess lockelser. Han tecknar färgstarka porträtt av viktiga ledargestalter i näringsliv och politik. Och han avslöjar att även bankdirektörer har ett intimt privatliv, där kärleken betyder allt för förmågan att verka som människa och chef.
Boken är rikt illustrerad med bilder ur arkiv och personliga fotoalbum. Forskaren som bankdirektör är en öppen och personlig skildring av det som sker i det som synes ske i näringslivet och ger samtidigt en makthavares syn på sig själv.
Läs mer