Beskrivning
Efter succén med Svensk Whiskybok i höstas kommer Örjan Westerlund denna höst med uppföljaren Svensk Ölbok. Denna gång beskriver han både egna favoriter, våra bryggerier och vår ölhistoria. Till det kommer det uppskattade inslaget av intervjuer där han talat ut med några av våra kända ölmänniskor: från bryggmästaren på Nils Oscar och Spendrups till hembryggare och ölälskare.
I vanlig ordning är boken en mycket underhållande blandning av såväl mer utsträckta reseskildringar och bryggeribesök som korta avsnitt med detaljerade faktauppgifter. Whiskyförfattaren Örjan Westerlund gör här en upprepning av den vinnande modellen att kombinera
korta och långa, roliga och ändå faktaspäckade, avsnitt
på ett populärt ämne. Öl av idag har gått från att för bara några år sedan vara en förrättsdryck med låg status till att bli gourmetdryck med många nyanser och finstämda aromer. Öl är rumsrent och är på väg att bli en konkurrent till vin även som matdryck. Denna utveckling tas upp i Svensk ölbok, liksom några förklaringar till varför det blivit så. Öl idag är trendigt. Öl görs nu av fler bryggerier än vi sett på hundra år. Över trettio bryggerier runtom i Sverige tillverkar öl i hantverksmässig upp till industriell skala. Hembryggare har expanderat verksamheterna och startat restauranger och värdshus. Storbryggerierna gör brygder i mindre volymer och mer nischat. I Svensk ölbok kommenteras detta och historien kring det fram till idag.
Boken innehåller strandhugg på ett par av de små bryggerierna, liksom även på utländska favoriter
hos författaren. Detta är en bok som är skriven av
en ölälskare, för den som vill veta mer om dagens
öltrender och bakgrunden till dem. Det är en bok
för nyfikna ölälskare.
Örjan Westerlund har med skrivit totalt åtta böcker, varav
han står som ensam författare på En bok whisky, En
handbok bourbon, Svensk spritbok, Svensk whiskybok
och En handbok whisky. Med dessa har han befäst sin
ställning som en av Sveriges mest lästa whisky- och spritförfattare, med totalt omkring 60.000 sålda böcker.
Värt att nämna är också att Svensk spritbok och Svensk
whiskybok utsågs av Måltidsakademien i Grythyttan till
200607 års bästa dryckesböcker. Med erfarenhet av hundratals provningar på teman som whisky, snaps, choklad och öl är hans kännedom om svenskens preferenser mycket god, och hans berättarlusta på ämnena om möjligt ännu större.
Läs mer