Beskrivning
Under mitt paraply - nu i pocket med extramaterial om Monica Zetterlund och Frithiof Nilsson Piraten!
Jan Sigurd kallar sina korta prosastycken för flanörprosa. Han berättar om svenska vandringar och utländska strövtåg. Resultaten blir möten med personer och platser. Och minnesbilder. Bakom detta flanerande finns starka drivkrafter en nyfikenhet, en lust och en äkta längtan efter att få reda på hur det verkligen ligger till.
Men Jan Sigurd nöjer sig inte med att betrakta och observera, han försöker komma lite längre. Att avlyssna och tolka röster och ordsvall, att höra platsers bekännelser och tränga bakom fasaderna. Han skriver med lätthet och ledighet, samtidigt som han utforskar med reda och allvar. Han är uppslagsrik och allra bäst i det riktigt lilla, koncentrerade formatet. Som här.
Pressklipp:
En skön stund under Jan Sigurds paraply
Bo Bjelvehammar, Ystads Allenhanda
Lättsamt, roande och tänkvärt. Det finns flera lyckade essäistiska miniatyrporträtt som det av jazzmusikern Stan Getz. Reportagen från hans resor utomlands har sin speciella atmosfär och blir samtidigt insiktsfulla samhällskommentarer. Särskilda författartyper som den humoristiske deckarförfattaren Kinky Friedman, och serieskaparen Don Martin får komma till tals i genomtänkta intervjuer. I vissa fall, t. ex. författarna Lasse Söderberg och Claes Hylinger, använder Sigurd samtalsformen på ett känsligt och informativt sätt. Det är som helhet en volym med bredd som stimulerar.
Ingvar Engvén, BTJ
Under mitt paraply är trehundrafemtio sidor tung och vittnar om en nästan massiv beläsenhet. De oftast korta texterna innehåller träffsäkra porträtt av Victoria Benedictson och Evert Taube, och Marilyn Monroe bland många andra. Ofta tecknar Sigurd också en självbiografisk bakgrund med utblickar på kända lundaprofiler som Piraten och Sten Broman. Samtidigt för han hela tiden läsaren ut i världen allra bäst kanske i ett kapitel om vislegenden Boris Vian, där författaren låter sin ungdomliga vitalitet spela fritt.
Sigurds bok kan närmast beskrivas som en mosaik av kåseri och anekdot, essä och bekännelse, skämt och allvar. Men Sigurds kåserier kan också likna skrivövningar i mästaren Hjalmar Söderbergs anda
Per Landin, Dagens Nyheter
Läs mer