Beskrivning
Natten till den 4 juni 1989 slutade studenternas månadslånga kamp för demokratiska fri- och rättigheter med ett stort blodbad på Himmelska fridens torg i Beijing. Bara en handfull journalister var då kvar och ingen trodde att det som hände skulle hända, att folkets armé skulle gå mot folket. Två som var på plats var Expressens utsända, fotografen Torbjörn Andersson och reportern Peter Kadhammar. I tre veckor trotsade de undantagstillståndet och rapporterade om händelserna före, under och efter den stora massakern.
Beijing 1989 är ett unikt bildjournalistiskt dokument med ett sjuttiotal bilder som berättar historien. Peter Kadhammar skriver i förordet om "Det blodiga slutet" och Per Lindström porträtterar i ett efterord fotografen under rubriken "Den förbjudna bilden". Tillsammans med Peter Kadhammar bevakade Torbjörn Andersson under tre veckor de dramatiska händelserna i den kinesiska huvudstaden. Natten till den 4 juni dök det upp soldater på Himmelska fridens torg och beordrade dem att lämna platsen, men Kadhammar och Andersson valde att stanna kvar. Trots krigslagar och fotoförbud fungerade telefonerna. Torbjörn Andersson kunde från sitt hotellrum ringa direkt till Stockholm och skicka hem de bilder han ville. När den 27:e armékåren vid fyratiden på morgonen bokstavligen mejade ner det sista motståndet hade han skickat hem 35 bilder. Det var ett halvt dygn innan de internationella nyhetsbyråerna kom med sina första bilder och på Expressen jublade nattredaktionen när de såg vilka bilder Torbjörn Andersson lyckats ta.
Torbjörn Andersson har arbetat som fotograf på Arbetet, Aftonbladet och Expressen. Han har vunnit World Press Photo, Årets bild och utsetts till Årets pressfotograf.
Läs mer