Beskrivning
Boken är en utförlig guide för dig som vill vandra eller cykla längs S:t Olavsleden där pilgrimer gått på sin väg mot Nidaros under tusen år.
Den svensknorska leden startar i Selånger utanför Sundsvall. Här påbörjade Olav Haraldsson sin långa vandring mot Norge år 1030 för att ta tillbaka kungatronen. Men färden tog slut i Stiklestad där Olav blev dödad i ett fältslag och hans kropp flyttades till Nidaros, dagens Trondheim.
Att vandra eller cykla längs S:t Olavsleden är ett fantastiskt sätt att upptäcka Sverige och Norge. Leden är uppdelad i 30 etapper så du kan välja att upptäcka delsträckor eller satsa stort och färdas hela vägen från Selånger till Trondheim.
Vandra längs Kärleksstigen i Ljungans dalgång, släck törsten med kallt vatten från S:t Olavskällan i Pilgrimstad och njut av Ristafallets friska vattenkaskader längs Indalsälven. Du passerar fjällbyar och färdas i renbetesland via Medstugan som förr var en själastuga för pilgrimer. Gränsen till Norge passeras på en gammal väg i vacker fjällbjörkskog och landskapet blir mer dramatiskt med storslagna vyer.
I Stiklestad känner man historiens vingslag. Stenkyrkan byggdes på platsen där Olav dog och vid altaret står den spännande mirakelstenen. Färden fortsätter i ett härligt varierande landskap med vackra ängar, djupa skogar, branta berg och glittrande sjöar. Nidarosdomen i Trondheim är slutpunkten för den långa resan och kanske har pilgrimssjälen kommit till ro efter många dagars naturupplevelser och kontemplation.
Boken ger utförlig information om kultur- och naturupplevelser längs de olika delsträckorna.
Kartor och detaljerade vägbeskrivningar gör det lätt att hitta och att planera turen. I boken får du även tips om upplevelser i närheten av S:t Olavsleden.
De vandrande biologerna, Staffan Söderlund och Marie Sjöström, har tidigare skrivit en lång rad böcker om vandring i olika delar av Sverige, bland annat Vandringsturer i Höga Kusten (2014), Jämtlandsfjäll dagsturer från Sylarna, Storulvån och Blåhammaren (2015) samt Öland och Blå Jungfrun vandringsturer och utflykter (2015).
Läs mer