Beskrivning
I "Darger reviderad" ger sig Leif Holmstrand och Jonas Örtemark i kast med den amerikanske konstnären Henry Darger (1892-1973), som står för ett av nittonhundratalets märkligaste livsöden. Utan formell konstutbildning, socialt isolerad, verkade Darger i det fördolda, för att efter sin död bli en av de mest hyllade konstnärerna inom art brut.
"Darger reviderad" aktiverar och ifrågasätter denna postuma mytbildning. I en sammanställning av berättande experimentprosa, prosalyrik, lyrik och dramatik, kretsar bokens nio kapitel bland annat kring Dargers efterlämnade teckningar och collage, dagböcker och omsorgsfulla väderobservationer. Fantasier och spekulationer utifrån Dargers faktiska biografi vävs samman med intryck av hans livsverk "In the Realms of the Unreal" och formar en ingående undersökning av en möjlig levnadshistoria.
Genom att bild och textfragment skickats fram och åter i en intensiv bearbetningsprocess har boken utvecklats via författarnas både ordnande och saboterande viljor. Likt Dargers inre röster och motstridiga viljor har utbyten och ingrepp ägt rum, mellan litterära tilltal och kontrasterande textstycken, vilket gett nya stämmor liv: okontrollerade och subjektslösa klanger ekar genom berättelsen.
"Darger reviderad" bjuder in läsaren till ett mytologiskt kosmos befolkat av drakarna Blengins, de hjältemodiga Vivian Girls, den försvunna Elsie Paroubeck, barnet inom oss och ett otal andra karaktärer i gränslandet mellan fiktion och verklighet. Det är en värld där våldet och ursinnet löper samman med hänförelsen och ömtåligheten som i den exakta observationen av en regndroppes form. Hos sina uttolkare får Darger vittna om ensamhetens och katastrofens betydelse för människan, all den näring som finns att hämta i natten och det förskjutna:
"Var tyst nu. I ljus sker inga underverk. Tänd inte ljuset, låt det vara. Vissa tankar behöver mörkrets spännvidd för att få plats att växa."
Läs mer