Beskrivning
Varför smakar inte tomaten tomat, varför finns det växtgifter i grundvattnet, varför dör våra pollinerare? Jordbrukets kemikalier och livsmedelsproduktionens tillsatser. Utsläpp och tråkigheter. Vi vet att det inte är bra, men ändå händer det inget. Är det verkligen det här vi vill ha? Tänk om vi istället för kemikalierna och tillsatserna kunde njuta av ren, hållbar mat och en friskare miljö, som bidrar till en bättre framtid. Det är egentligen inte så svårt som man kan tro. Med den här boken vill jag väcka intresse och ge inspiration så att många fler, antingen själva eller tillsammans med andra, börjar odla sin egen mat på ett naturligt sätt. När vi gör det med naturen som läromästare startar vi en positiv spiral mot ett sundare liv - både för oss och naturen. Det behöver inte vara tidskrävande eller krångligt eller ens dyrt!
OM BOKEN
Lätt att odla naturligt är en annorlunda bok om odling som uppmuntrar till ekologisk och lokal mat.
Boken är både en inspirationskälla och en kunskapsbank. I bokens bilagedel finns tio faktatabeller. De utgör ett utmärkt uppslagsverk när du planerar dina odlingar - till exempel vilka växter som passar bra att odla tillsammans, skuggväxter, ätliga växter samt växtfamiljerna och deras näringsbehov.
OM FÖRFATTAREN
Eva Pettersson växte upp på en lugn grönsaksgård på Gotland, men snart bar det av mot staden och fastlandet för nya upplevelser. Efter några år i radhus började dock avsaknaden av hemodlad, färsk mat göra sig påmind och hon satte då sin första potatis i den lilla trädgården.
Eva har sedan dess hunnit med mycket: Åter mött Gotlands landsbygd. Odlat grönsaker. Drivit restaurang i åtta år innan det bar av till fastlandet på nytt. Lärt sig hantera en dotters allergier mot vissa kemikalier och bekämpningsmedel genom att gå över till ekologisk och kravmärkt mat. Flyttat till landsbygden i södra Norrland. Där fick hon upp ögonen för permakultur och är nu vid 63 års ålder en certifierad permakulturdesigner. Även om bostaden idag hyrs odlas det i upphöjda bäddar nere i trädgården där man kan hitta diverse grönsaker, rotfrukter, örter och ja – en och en annan tomat.
RECENSIONER
"Det här är en bok som alla som äter bör läsa. Men det är framför allt en näst intill heltäckande handbok för de som odlar för självhushåll eller mindre försäljning. Allt presenteras på ett mycket lättförståeligt och pedagogiskt sätt. Jag får insikt, inspiration och odlarglädje."
Jonas Wangsten, Ordförande – Förbundet Sveriges Småbrukare
"För den som vill se sin trädgård ur nya perspektiv. Sunt bondförnuft på steroider."
Petter Bergström, självhushållare och redaktör på tidningen Åter
"I Lätt att odla naturligt ger Eva Pettersson oss mängder av mönster, verktyg och perspektiv för hur vi kan kombinera naturens processer med våra mänskliga behov och önskningar. Boken inspirerar och har samtidigt mängder av fakta och kan därför vara till nytta under den långa upptäcktsfärd som det är att utveckla en trädgård eller ett småbruk."
Gunnar Rundgren, författare och jordbrukskonsult
"Permakultur är den bästa metoden för att lyckas med sina odlingar, människan har i alla tider vårdat sina odlingar med naturens växtsätt och mångfald som förebild. Metodiken fungerar lika väl för storskaliga jordbruk som för den lilla kolonin, den ekologiska principen vårdar din jord och ger dig rika skördar. Permakultur är den rätta vägen för framtiden som gynnar både växtlighet och djur, bli en permare du med."
Hannu Sarenström, mat och trädgårdsinspiratör
"Mycket matnyttigt och tänkvärt blir det när boken läses, lite med skräckblandad förtjusning.
Mikael Målar, Köksmästare - Djurönäset"
"Vi Homo sapiens är en enastående art som kan bygga personliga fantasivärldar och leva hela livet på insidan av dem, och det utan att rubbas nämnvärt av den irriterande verkligheten utanför.
Men här kommer det en bok som handlar om att våga stanna upp, och träna vår förmåga att iaktta verkligheten, som den är, innan vi mer försiktigt ger form till vår egen lilla värld. För tänk om det är möjligt att få plats med hela verkligheten på insidan?
Det är ingen tillfällighet att sätten vi odlar vår trädgård så ofta jämförs med hur vi lever våra liv.
I långa loppet står ju valet mellan att vara ”ett med naturen” eller inte alls."
Jörgen Andersson, initiativtagare till Fjällbete och ledare för Savory Institutes Nordiska hubb
Läs mer