Search
Sju tips för förbättrad studieteknik

Publicerades 2021-10-29

7 tips för förbättrad studieteknik

Vad innebär det egentligen att ha en bra studieteknik och vad finns det för olika studietekniker? 

En bra studieteknik handlar i korta drag om att ha rutiner och knep för att studera så effektivt som möjligt. Det innebär att lära sig hur man bäst tar in information, att använda olika minnestekniker och planera sina studier.

Om det är första gången du ska studera på universitet eller högskola har du kanske funderat på dessa frågor, för det är ofta en stor omställning att gå från gymnasiestudier till högre utbildning. För att ge dig själv de bästa förutsättningarna för dina fortsatta studier är det en bra idé att prova på och kombinera olika studietekniker för att hitta en studieteknik som fungerar för dig. Vi hoppas att våra sju tips kommer hjälpa dig en bit på vägen!

1. Planera din tid

Planering är A och O för att klara sina studier utan att krascha sitt sociala liv och sömnen totalt. Skaffa en fysisk eller digital kalender beroende på vad som passar dig bäst och använd den för att planera in vilka dagar, hur länge och vad du ska studera vid varje tillfälle. Planera också in fritidsaktiviteter som att umgås med vänner, gå på event, träna eller bara ha egentid. Genom att strukturera upp och få en bättre överblick av din vardag ger du dig själv bättre förutsättningar att klara studierna samtidigt som du får tid över till annat. Färre stresstoppar och lite bättre sömn utlovas!

2. Använd olika lästekniker

Det finns många olika sätt att läsa en text på. Beroende på syftet med läsningen är det bra att kunna använda olika metoder för att effektivisera sin instudering. Nedan är några av de vanligaste lästeknikerna.

Översiktsläsning

Vanligtvis kallat skumläsning och passar bra att använda när du behöver få en överblick av innehåll. Då läser du igenom materialet snabbt utan att fastna på ord eller innebörd, vilket passar bra om du förbereder dig för en föreläsning eller behöver friska upp minnet kring ett ämne. 

Lokaliseringsläsning

Den här metoden innebär att du skippar igenom texten i sökande efter specifika ord eller fraser. Väldigt användbart när du arbetar med instuderings- eller seminariefrågor, eller ska renskriva anteckningar.

Omfattande läsning

Metoden för när du läser igenom en hel text utan att stanna till för att kolla upp saker du inte förstår. Här försöker du istället skaffa dig en generell uppfattning av innehållet och förstå det utifrån sammanhanget. Mycket lämplig när du ska lära känna ett nytt ämne.

Intensivläsning

Metoden för när du läser igenom material på ett aktivt sätt. Du stannar upp för att stryka under viktiga passager, kollar upp nya uttryck eller facktermer och försöker att kritiskt analysera vad innehållet handlar om. Denna metod är viktig att använda sig av när du ska fördjupa dig inom ett ämne inför exempelvis tentor eller essäer.

3. Lär dig olika minnestekniker

Hur många gånger har du inte pluggat något för att sedan glömma bort allt sekunden som examinationen är över? Förmodligen några gånger åtminstone. För att motverka det så har vi listat några minnestekniker som kan hjälpa dig att förbättra ditt minne och lagra information på ett mer långvarigt sätt.

Loci-metoden

En urgammal metod som ibland kallas för minnespalats-metoden och som användes redan av de gamla romarna och grekerna. Loci betyder rum, och metoden går ut på att du mentalt skapar dig ett rum där du placerar ut föremål och information på olika platser i rummet. Därefter kan du göra rundvandringar för att minnas de olika sakerna du har placerat ut. Denna metod går att göra väldigt avancerad för att kunna minnas väldigt mycket information. Här kan du fördjupa dig inom Loci-metoden.

Associationer

Det finns en rad olika minnestekniker, och de handlar egentligen alla om att skapa associationer på olika sätt. Några olika sätt att skapa associationer på är till exempel:

Sinnesintryck - Genom att associera information med specifika ljud, bilder, lukter eller en känsla kan du lättare “ta fram” informationen igen genom att tänka på sinnesintrycket du länkat det till.

Akronymer - Genom att ta första bokstaven i ord eller annat du vill minnas och sätta ihop till en initialförkortning kan du lättare komma ihåg flera avancerade ord eller uttryck på ett enkelt sätt

Länkmetoden - En metod där du sammanlänkar flera nyckelord som tillsammans bildar en historia.

Här kan du läsa mer om olika associationstekniker.

4. Ta anteckningar

Om du tar anteckningar under föreläsningen kommer du lyssna mer aktivt på vad som sägs och diskuteras. Då sållar du också vilken information som är viktig redan under föreläsningen, och anteckningarna kommer bli ett bra komplement till kurslitteraturen. Se bara till att hitta ett sätt att ta anteckningar som fungerar för dig, så att du förstår dem i efterhand. Exempelvis brukar det fungera bättre när man strukturerar upp anteckningarna med hjälp av rubriker och punktlistor, eller genom att göra mindmaps.

5. Var aktiv på föreläsningar

Att vara aktiv på föreläsningar är ett bra sätt att ta in mer information och komma ihåg den bättre. Be föreläsaren repetera om det är något som går för snabbt, ställ frågor och se till att inte fippla med mobilen eller datorn under föreläsningen.

6. Sätt mål och delmål

Tunga kurser kan kännas ännu mer övermäktiga om du försöker göra allt i ett svep eller utan en plan. Sätt därför upp mål och delmål för hur du ska ta dig an en kurs. Exempelvis kan du sätta ett veckomål med dagliga delmål för att få mer kontroll över vad som ska göras för att hålla dig på banan. Det kan vara att du ska läsa X antal kapitel eller skriva X antal sidor per dag och vecka.

7. Repetera

Om planering är A och O så är repetition U och Å när det gäller studieteknik. Oavsett hur och vad du pluggar kommer du garanterat behöva repetera, repetera och repetera för att få kläm på saker. Kanske inte det roligaste, men absolut nödvändigt för att behålla kunskap långsiktigt.

Vi hoppas att dessa tips får dig att fundera mer över din studieteknik och hjälper dig att förbättra den!

Här har vi samlat ett gäng bra resurser från olika universitet och studiesidor som vi rekommenderar om du vill fördjupa dig ytterligare i studieteknik:

Studieteknik - Umeå Universitet

Guide till studiestrategier på universitetet - Stockholms Universitet

Studieteknik - Örebro Universitet

Studieteknik - Utbildningssidan

Läxhjälp - Studybuddy

Vi älskar ju böcker, så självklart tänker vi också slå ett slag för några bra böcker om studieteknik här:

Att studera på högskolan - studieteknik och motivation på vägen

Studieteknik - Så lyckas du med dina studier

Träna ditt minne: 28 metoder för bättre studieteknik

Stort lycka till med dina studier!

Senaste artiklarna

Hittills har vi återanvänt

 2 

 3 

 2 

 5 

 0 

 8 

 4 

böcker.

Trustpilot

Sveriges grönaste och skönaste bokhandel med den billigaste kurslitteraturen.

Detta är vår ambition och vi tummar inte på något för att nå dit. Vi finns till för att hjälpa studenter att spara och tjäna pengar på sin kurslitteratur samtidigt som vi tillsammans gör miljön en tjänst. Företaget startade våren 2005 av två studenter och har sedan dess strävat mot att ständigt göra det enklare att köpa och sälja begagnad kurslitteratur för så många som möjligt.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Prenumerera för att ta del av våra bästa studenttips, erbjudanden och kampanjer.

Läs mer om hur vi hanterar persondata i vårt avsnitt om personuppgiftbehandling.

Passa på att köpa kontorsmaterial

Visa allt kontorsmaterial 👉
Söker...
Stäng