Sveriges klimatsmartaste student 2018 - Olivia Linander | campusbokhandeln.se

Sveriges klimatsmartaste student

Sedan hösten 2018 ger Campusbokhandeln ut utmärkelsen Sveriges klimatsmaraste student till en student som med driv och engagemang kämpar för just att minska koldioxidutsläpp och/eller på andra sätt göra vårt samhälle hållbarare. Vi vill lyfta fram dem som de hjältar de är och hjälpa dem att få än mer momentum. Det kan vara allt från de som driver klimatsmarta bolag eller engagerar sig politiskt till de som genom sina kanaler försöker inspirera andra till att leva/äta mer hållbart. Vinnaren erhåller bl a 30 000 kr i stipendium.

Kriterier

Den nominerade:

Nominera Sveriges klimatsmartaste student 2019 senast den 20 september 2019

Uppgifter om den som nominerar (om annan än den nominerade)

Uppgifter om den nominerade

Sveriges klimatsmartaste student 2018 - Olivia Linander


Olivia Linander. Foto: Kalle Lantz

Av de ca 60 personer som i år nominerats till priset för ”Sveriges klimatsmartaste student” blev det 26-åriga Olivia Linander, student i statsvetenskap vid Göteborgs universitetet, som utsågs till pristagare. Juryn hyllar hennes uthålliga aktivism och entreprenörsanda. Prissumman på 30 000 kr är välkommen då idéellt engagemang för en bättre värld inte direkt brukar ge finansiell trygghet, menar vinnaren.

Tillsammans med sju andra personer startade Olivia Fossilgasfällan, ett projekt som, genom föreläsningar, workshops, debattartiklar och demonstrationer vill stoppa fossilgasterminalen GO4LNG i Göteborg, en infrastrukturell investering på en miljard kronor. Fossilgasfällan har funnits sedan 2016 och har lyckats få till möten med politiker på lokalnivå, såväl som, nu i somras, med energiministern.

”Jag fokuserar på att skapa ’power’ och försöka stoppa destruktiva infrastrukturprojekt. Det är där vi kan göra störst skillnad, inte genom att enbart fokusera på individnivån, på den egna livsstilen. Om du engagerar dig ihop med andra för att förändra politiken och lagarna – då kan du påverka ännu mer än om du bara bestämmer dig för att sluta flyga eller bli vegetarian”, menar Olivia.

Årets pristagare har tröttnat på att klimatdebatten ofta ger mer ångest än handlingskraft - hon kopplar glädje och ett socialt sammanhang till ett bättre resultat och större uthållighet. ”Klimatfrågan är mörk och dyster, det går inte att komma ifrån. Jag hittar motivation i vetskapen att, historiskt sett, har mänskligheten framgångsrikt mött stora samhällsutmaningar som exempelvis kvinnornas rösträtt och apartheid. Vi behöver sluta gnälla och mobilisera oss för förändring, då blir det också mer delaktighet i samhällsbygget”.

Att hålla föreläsningar och workshops är Olivias favoritformer av aktivism. Hon upplever dem som mycket meningsfulla. ”Det kommer kanske från att vara student”, menar hon. “Jag läser statsvetarprogrammet med inriktning på sociologi och har tidigare läst ekonomisk historia, retorik och humanekologi. Jag vill lära mig mer om demokrati, om staten och om det politiska systemet i stort eftersom jag tror de kunskaperna kommer göra mig starkare som klimatkämpe i framtiden.”

När Olivia fick telefonsamtalet som meddelade att hon utsetts till 2018:s klimatsmartaste student jublade hon högt resten av cykelvägen hem. ”Folk tittade på mig”, skrattar hon. ”Priset betyder också att andra aktörer än vanligt ser ett värde i mitt engagemang. Många tror att vi som demonstrerar inte är normala. Vi som sysslar med aktivism är stigmatiserade trots att vi är personer som vem som helst”.

”Vi vill med priset, inte bara belöna en student som har gjort något bra, utan också bidra till att inspirera fler till att förändra världen till det bättre. Vi har kommit i kontakt med en massa grymma studenter som vi vill vara med och stötta på alla de sätt vi kan. Vår verksamhet är att sälja böcker men vår ambition är större än så”, säger juryns ordförandem intiativtagare till utmärkelsen och medgrundare till Campusbokhandeln, Fredrik Hagenius.

Övriga finalister


Organisationer där du kan engagera dig för klimatet och en mer hållbar värld

Just nu har vi återanvänt

 9 

 9 

 4 

 0 

 2 

 9 

böcker.

Trustpilot

Sveriges grönaste och skönaste bokhandel med den billigaste kurslitteraturen.

Detta är vår ambition och vi tummar inte på något för att nå dit. Vi finns till för att hjälpa studenter att spara och tjäna pengar på sin kurslitteratur samtidigt som vi tillsammans gör miljön en tjänst. Företaget startade våren 2005 av två studenter och har sedan dess strävat mot att ständigt göra det enklare att köpa och sälja begagnad kurslitteratur för så många som möjligt.

Söker...
Stäng