Search
Ekonomi och boende – FAQ för nya studenter

Publicerades 2022-07-12

FAQ för nya studenter – Ekonomi & boende

Har du precis kommit in på din utbildning eller kurs till nästa termin? Stort grattis!

Det kan vara en ganska stor omställning att gå från gymnasiet eller jobb till att börja studera på universitetsnivå, och det finns många saker att lära sig om och hålla koll på som ny student.

Här hittar du en sammanställning av frågor och svar som nya studenter ofta funderar kring. I det här inlägget fokuserar vi på frågor om ekonomi och boende som student. Vi hoppas att det kan räta ut några frågetecken och hjälpa dig i ditt nya studentliv!

Hur skaffar jag CSN?

När du blivit antagen till studier gör du din ansökan på CSN:s hemsida. Där fyller du i uppgifter kring vilken utbildning du ska studera vid vilket lärosäte, under vilka perioder dina terminer pågår, i vilken omfattning samt när du planerar att avsluta dina studier. Därefter får du välja om du vill ha både studiebidrag och studielån och om du vill ta fullt studiemedel för hela perioderna eller lägga upp det på något annat sätt.

Efter det kommer du också få svara på alternativ som om du vill ta något ytterligare lån och ange annan inkomst eller ersättning du förväntar dig att ha under studietiden.

Till sist ska du kontrollera dina uppgifter och intyga att uppgifterna stämmer, sedan är det dags att skicka in ansökan.

När du sedan får beslutet från CSN om ditt studiemedel ska du lämna en studieförsäkran för att CSN ska kunna göra utbetalningar till dig. När du registrerat dig på din utbildning och den startar kommer ditt lärosäte meddela detta till CSN som sedan påbörjar utbetalning av studiemedel om allt är i sin ordning.

Hur mycket får jag i CSN?

Korta svaret: Det beror på. Men för heltidsstudier är det vanligaste beloppet 12 052 kr om man räknar på att ta fullt studiebidrag och studielån under studierna.

NYTT! Vid årsskiftet 2024 höjs beloppet för CSN. Vid heltidsstudier med fullt lån och bidrag kommer beloppet bli 13 156 kr.

Tilläggslån

Om du fyller 25 år eller är äldre året du börjar studera, samt har arbetat och tjänat över 217 875 kr året innan du påbörjar dina studier, kan du även ansöka om tilläggslån. Då kan du få ut totalbeloppet 16 208 kr i månaden. Beloppen avser 2023.

Omställningsstudiestöd

Under 2022 kom ett nytt slags studiestöd som kallas omställningsstudiestöd. Detta studiestöd är till för den mellan 27-62 år som ska studera för att man är behov av omställning i arbetslivet eller att kompetensutveckla sig för att få en starkare ställning på arbetsmarknaden. Läs mer om omställningsstudiestöd hos CSN.

Övriga lån och bidrag hos CSN

Utöver detta kan det finnas andra omständigheter som gör att du kan ansöka om högre studiemedel, du kan exempelvis få tilläggsbidrag för barn eller merkostnadslån vid specifika kostnader för studierna. Läs mer hos CSN och räkna ut vad du kan få i deras kalkylator.

Kan jag jobba när jag har CSN?

Ja det kan du göra, men var uppmärksam kring om du skulle tjäna mer under terminen än vad du angett till CSN. I så fall måste du justera informationen hos dem, för att få ut rätt summa från CSN och inte bli återbetalningsskyldig.

För närvarande kan du tjäna upp till 71 174 kr under ett kalenderhalvår utan att det påverkar ditt studiemedel vid heltidsstudier. Det här beloppet kallas fribelopp. Om du tjänar över fribeloppet behöver du meddela det till CSN, eftersom ditt studiemedel då kan behöva justeras.

NYTT! Efter höjningen av studiemedlet som sker vid årsskiftet 2024 kommer fribeloppet också höjas, och du kommer då kunna tjäna omkring 111 000 kr utan att det påverkar ditt CSN.

När måste jag börja betala tillbaka mitt CSN?

Du börjar betala tillbaka ditt studielån hos CSN tidigast ett halvår efter att du har avslutat dina studier, alltså är det inget du behöver tänka på så länge du är student.

Du betalar endast tillbaka det belopp som du tagit ut i studielån. Studiebidraget betalas inte tillbaka. På Mina sidor i CSN kan du alltid se din aktuella studieskuld.

Hur skaffar jag studentbostad?

På vissa lärosäten finns det så kallad bostadsgaranti, där lärosätet hjälper dig att ordna en bostad. I vissa städer innebär det att du blir erbjuden en bostad inom en månad, medan det kan ta längre tid i andra städer. På några lärosäten, främst i våra allra största studentstäder, är bostad något som du behöver lösa själv. Då är det en god idé att ställa dig i relevanta bostadsköer för staden, exempelvis stadens vanliga bostadsförmedling. Det brukar även finnas bostadsköer specifikt för studentbostäder, så undersök om staden du ska studera i har det och ställ dig i kö där också. Dessa köer kräver i vissa fall att du är kårmedlem.

Reglerna för att hyra studentbostäder kan variera mellan olika hyresvärdar. Vanligtvis behöver du aktivt studera minst 15 högskolepoäng, medan vissa hyresvärdar kan kräva att du studerar på heltid om 30 högskolepoäng.

I vissa studentstäder som Uppsala och Lund brukar det också finnas bostadslotterier du kan delta i genom kårer, föreningar eller nationer. Gamla hederliga Facebookgrupper för studentbostäder brukar också kunna vara till hjälp när du behöver få tag i en lägenhet.

Hos SFS kan du läsa en årsrapport om statusen för bostäder i respektive studentstad.

Kan jag få bostadsbidrag som student?

Om du är under 29 år gammal och studerande finns i vissa fall möjligheten att få bostadsbidrag genom Försäkringskassan. Detta beror bland annat på kostnaden och storleken på din bostad, samt din inkomst under året. Försäkringskassan rekommenderar att man ringer till dem för att få hjälp med eventuell ansökan om bostadsbidrag som student.

Hur tar jag del av studentrabatter?

Mecenat

Beroende på ditt lärosäte, om du är medlem i någon kår, nation eller förening samt om du har CSN kan du få Mecenatkortet automatiskt. I annat fall kan du behöva ansöka om kortet själv. Läs om vad som gäller för just ditt lärosäte.

Studentkortet (STUK)

Studentkortet ansöker du i de flesta fall själv om på deras hemsida, men i vissa fall kan du få Studentkortet automatiskt om du blir medlem i en kår, nation eller förening. Hitta information om vad som gäller vid ditt lärosäte.

Vad är det för skillnad på Mecenat och Studentkortet?

Det är två olika företag som står bakom dessa två olika studentrabattskort. Men de är båda gratis och många av rabatterna som erbjuds är snarlika. Men ett tips är att ändå skaffa båda, då det kan förekomma unika kampanjer och tävlingar hos dem som du inte vill missa!

Var hittar jag billig kurslitteratur?

På Campusbokhandeln har du tillgång till Sveriges största utbud av ny och begagnad kurslitteratur. Genom att köpa begagnad kurslitteratur kan du spara så mycket som 75% på studentlitteraturen du behöver till dina kurser. Du kan dessutom enkelt sälja vidare dina böcker hos oss när du är klar med kursen. Bra för både plånbok och miljö!

Sök efter din kurslitteratur här och se vart din närmaste butik ligger.

Missa inte de andra delarna av vår FAQ för nya studenter:

FAQ för nya studenter – Studier
FAQ för nya studenter – Studentliv

Senaste artiklarna

Hittills har vi återanvänt

 2 

 3 

 2 

 7 

 1 

 5 

 6 

böcker.

Trustpilot

Sveriges grönaste och skönaste bokhandel med den billigaste kurslitteraturen.

Detta är vår ambition och vi tummar inte på något för att nå dit. Vi finns till för att hjälpa studenter att spara och tjäna pengar på sin kurslitteratur samtidigt som vi tillsammans gör miljön en tjänst. Företaget startade våren 2005 av två studenter och har sedan dess strävat mot att ständigt göra det enklare att köpa och sälja begagnad kurslitteratur för så många som möjligt.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Prenumerera för att ta del av våra bästa studenttips, erbjudanden och kampanjer.

Läs mer om hur vi hanterar persondata i vårt avsnitt om personuppgiftbehandling.

Passa på att köpa kontorsmaterial

Visa allt kontorsmaterial 👉
Söker...
Stäng