Vinn 10 000 kr i studiestipendium 📚 Läs mer och ansök 👉

Search
Studentliv – FAQ för nya studenter

Publicerades 2022-07-14

FAQ för nya studenter – Studentliv

Har du precis kommit in på din utbildning eller kurs till nästa termin? Stort grattis!

Omställningen att gå från gymnasiet eller jobb till att studera på universitetsnivå kan vara stor, och det finns många saker att lära sig om och hålla koll på som ny student.

Här hittar du en sammanställning av frågor och svar som nya studenter ofta funderar kring. I det här inlägget fokuserar vi på frågor om studentlivet på universitetet. Vi hoppas att det kan hjälpa dig navigera fram genom ditt nya studentliv!

Vad är en kår, förening och nation – och vad gör de?

Kårer, föreningar och nationer är olika slags studentgrupper. Kårer verkar främst för att förbättra utbildningar och anordna aktiviteter och evenemang för alla studenter. Föreningar och nationer fokuserar mer på att anordna exempelvis insparkar (nollningar), fester och sittningar för studenter på universitetet som är medlem i grupperna.

Det skiljer sig från universitet till universitet vad som finns och vilka benämningar de använder sig av.

Kårer

Intresseorganisationer för studenter vid universiteten. Ibland representerar en kår hela universitetet, och ibland finns det kårer för specifika fakulteter. Kårer jobbar för att påverka utvecklingen av utbildningarna och förutsättningarna för studier vid universiteten. Som medlem i en kår får du rösta vid kårval och ta del av förmåner och rabatter som kåren har genom olika samarbetspartners.

Föreningar

Brukar vara utbildnings- eller intressebaserade grupper av studenter, och det brukar finnas många olika slags föreningar på universiteten.

Nationer

Finns i Uppsala och Lund, och är jämförbara med föreningar. Nationerna är dock mer anrika då de bildades redan på 1600-talet. Deras syfte är precis som föreningarna att främja socialt umgänge bland studenter. De tillhandahåller ofta restauranger, bibliotek och studentbostäder för sina medlemmar. Till skillnad från föreningarna som vanligtvis är utbildnings- eller intressebaserade är nationerna baserade på studenternas hembygd.

Hur hittar jag och blir medlem i en kår, förening eller nation på mitt universitet?

När du blivit antagen brukar du få informationsmaterial där det framgår vilka kårer och föreningar som finns på ditt universitet. På välkomstdagarna brukar även dessa finnas representerade på campus så att du kan få mer information om vad de gör, och bli medlem om du vill det.

Vad är ett sexmästeri?

Sexmästeri, festeri, mästeri, klubbmästeri, fadderi – det finns många olika begrepp att hålla reda på när det kommer till fester och andra aktiviteter som ny student. Olika lärosäten har olika namn och ansvarsområden för de olika sakerna, men här är en liten generell ordlista:

Sexmästeri

Sexmästeri kanske låter som ett märkligt begrepp, men ordet sexa är ett gammalt namn på fest (se svensexa). Sexmästerier är alltså en studentgrupp eller förening som anordnar fester och andra sociala tillställningar för medstudenterna på campus. Oftast är de underordnade en kår eller nation.

Festeri

Festeri, klubbmästeri och festmästeri är alla olika namn för samma sak som sexmästeri.

Mästeri

Det finns grupper som bara kallar sig mästerier. Dessa brukar ha hand om både sexmästeri och fadderi.

Fadderi

Fadderier ansvarar för mottagningen av nya studenter och aktiviteterna kring detta, alltså insparken/nollningen.

Hur går en nollning till på universitetet?

Nollning, inspark, kickoff, nolle-p… kärt barn har många namn, och de kan gå till på minst lika många olika sätt också. Gemensamt för nollningar är att de är en slags mottagning av nya studenter som brukar pågå veckan innan studierna drar i gång på riktigt. Äldre studenter som är med i mästerier eller fadderier anordnar då aktiviteter i syfte att initiera de nya studenterna till studentlivet och få dem lära känna varandra innan studierna startar.

Nollning har för vissa en negativ konnotation, men det är inget du behöver oroa dig för inför dina universitetsstudier. Nollning på universitet består främst av roliga aktiviteter, fester och teambuilding!

Vad är en ovve?

En ovve är den studentoverall som studenter brukar bära på icke-uppklädda fester, andra aktiviteter och vid mottagning av nya studenter. Studentoverallen är vanligast på de tekniska högskolorna och universiteten, men förekommer på många lärosäten över landet.

Overallen har olika färger beroende på ditt lärosäte och vilken fakultet du tillhör eller vilket program du läser. Förutom färg på själva overallen kan den även ha revärer (färgade band på benens yttersidor) och den utsmyckas med tygmärken.

Det finns olika traditioner och etikett kring overallen beroende på var du studerar. Det kan handla om när och hur den ska bäras, hur den får tvättas, hur den kan utsmyckas med märken, andra attiraljer och mycket mer.

Missa inte de andra delarna av vår FAQ för nya studenter:

FAQ för nya studenter – Ekonomi & boende
FAQ för nya studenter – Studier

Senaste artiklarna

Hittills har vi återanvänt

 2 

 1 

 4 

 5 

 1 

 6 

 0 

böcker.

Trustpilot

Sveriges grönaste och skönaste bokhandel med den billigaste kurslitteraturen.

Detta är vår ambition och vi tummar inte på något för att nå dit. Vi finns till för att hjälpa studenter att spara och tjäna pengar på sin kurslitteratur samtidigt som vi tillsammans gör miljön en tjänst. Företaget startade våren 2005 av två studenter och har sedan dess strävat mot att ständigt göra det enklare att köpa och sälja begagnad kurslitteratur för så många som möjligt.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Prenumerera för att ta del av våra bästa studenttips, erbjudanden och kampanjer.

Läs mer om hur vi hanterar persondata i vårt avsnitt om personuppgiftbehandling.

Passa på att köpa kontorsmaterial

Radergummi

Radergummi (vit)

Pris: 6 kr

Köp
Visa allt kontorsmaterial 👉
Söker...
Stäng